Veelgestelde vragen

 
Je zit waarschijnlijk met heel wat vragen over de vaccinatie. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

1. HOE WERKT HET VACCIN TEGEN COVID-19?
Het vaccin stimuleert je immuunsysteem waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen die antistoffen je. Vergelijk het
met een veilig en comfortabel harnas dat je beschermt tegen schadelijke indringers van buitenaf.

2. WELKE BESCHERMING BIEDT HET VACCIN?
Studies waarbij meer dan 40.000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wijzen uit dat de eerste vaccins die we in ons land toedienen, een zeer goede bescherming bieden.

3. KAN IK KIEZEN WELK VACCIN IK KRIJG?
Nee, want dat zou het vaccinatieproces alleen maar vertragen. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze zijn dus allemaal veilig en werkzaam.

4. IS HET VACCIN VEILIG EN VOLDOENDE GETEST?
De ontwikkeling van het coronavaccin kreeg wereldwijd de hoogste prioriteit. De administratieve procedure is verkort, maar alle veiligheidsstappen zijn gezet. Elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen. Ook oudere mensen en kwetsbare personen zaten in die testgroep. Alle vaccins doorlopen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure voor gebruik. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn.

5. HOEVEEL DOSISSEN MOET IK KRIJGEN?
Dit hangt af van welk vaccin je toegediend krijgt. Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om goed en langdurig beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.

6. HOE WORDT HET VACCIN TOEGEDIEND?
Je krijgt een injectie in de bovenarm. De vaccinatie neemt maar enkele minuten in beslag.
 
7. ZIJN ER BIJWERKINGEN?
Dat kan, maar de meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige
bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd
om minstens vijftien minuten na de vaccinatie te blijven, zodat je goed opgevolgd wordt.

8. ALS IK ZIEK BEN, KAN IK ME DAN LATEN VACCINEREN?
Als je milde symptomen hebt, kun je je laten vaccineren. Als je echt ziek bent of meer dan 38 °C koorts hebt, wordt de vaccinatie enkele dagen uitgesteld tot je je weer beter voelt.
Vraag zeker raad aan je huisarts of aan het verzorgend personeel als je twijfelt.

9. MOET IK ME NOG LATEN VACCINEREN ALS IK AL COVID-19 HEB GEHAD?
Ja, vaccinatie blijft belangrijk. Ook als je eerder al besmet was met COVID-19, kun je opnieuw besmet raken en ernstig ziek worden. Een vaccin beschermt je daartegen.