Vragen en voorstellen van burgers

Inwoners van Oudenburg kunnen, via een handtekeningenactie, voorstellen en vragen over de stedelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de gemeenteraad laten inschrijven en aansluitend ook toelichten tijdens de zitting. Een voorstel is een verzoek om iets te doen of te laten, een vraag van de burger is een verzoek om informatie of extra duiding.

De vraag of het voorstel moet via onderstaand formulier worden ingediend. Een vraag van de burger moet ondersteund worden door minstens 50 inwoners van de stad, een voorstel door minstens 75 inwoners De steunende inwoners moeten minstens 16 jaar zijn op het ogenblik van het indienen van de vraag of het voorstel. De gegevens en de handtekeningen van deze personen worden verzameld op een lijst, die samen met het verzoekschrift wordt ingediend. Een sjabloon van deze handtekeningenlijst vind je onderaan deze pagina.

De persoonsgegevens worden uiterlijk tot 14 dagen na de behandeling op de gemeenteraad bijgehouden.

Het formulier, de handtekeninglijst en alle nuttige stukken die de vraag of het voorstel kunnen verduidelijken moeten bezorgd worden aan de algemeen directeur, per e-mail (via algemeen.directeur@oudenburg.be) of per brief (p/a Weststraat 24, 8460 Oudenburg). Een vraag moet minstens 10 dagen, een voorstel minstens 20 dagen vóór de uiterlijke datum waarop de oproeping voor de zitting wordt verstuurd, worden ingediend.

Alle voorwaarden en formaliteiten kan je terugvinden in artikel 60 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Het huishoudelijk reglement kan je hier raadplegen.