Hoornaars zien eruit als super-wespen. Ze kunnen steken, maar zijn niet agressiever dan gewone wespen.
Er zijn twee soorten:
- De Europese hoornaar heeft zijn plaats in onze ecologische kringloop en maakt zijn nest veelal in boomholtes.
- De Aziatische hoornaar is een exoot die hier recent zijn intrede deed. Hij valt honingbijen aan en kan volledige bijenkasten uitmoorden. De nesten van deze hoornaar hangen meestal vrij in boomkruinen. Bij de Aziatische hoornaar is er veel meer zwart dan geel op het achterlijf.
Zowel voor de imkerij als de natuursector vormt de Aziatische hoornaar een gevaar. Dit omdat ze honingbijen en andere inheemse insecten aanvalt en gebruikt als eiwitbron. De Europese hoornaar is daarentegen niet schadelijk.
Hoe herken je de Aziatische hoornaar?
Honingenbijen, wespen en hoornaars verschillen sterk in grootte. Maar ook niet iedere zeer grote wesp is een Aziatische hoornaar.
De meest evidente verwarring is deze met de Europese hoornaar, die wel inheems is en niet bestreden moet worden. We willen voorkomen dat de Europese hoornaar slachtoffer wordt van de strijd tegen de Aziatische hoornaar.
Een eerste alarmbel is dan ook het zien van een ferm grote wesp.
Kenmerken Aziatische hoornaar
- Een vrij donker insect
- Een geeloranje 'snoet'
- Lange gele 'kousen'
- Onderaan een geeloranje band op het achterlijf
Kenmerken Europese hoornaar
- Een roodachtige kop en borst
- Donkere poten
- Grote gele band op het achterlijf
Bestrijding Aziatische hoornaar
Meld een nest
Het stadsbestuur komt tussen in organisatie en kosten van de nestenverdelging.
Het melden moet wel verplicht gebeuren via Vespa-Watch.
- Klik op de button 'Meld een nest' om op het meldingsformulier voor nesten te komen
- Op het formulier vul je de gevraagde gegevens in: ligging, grootte, hoogte, ... en op de kaart geef je ook hier de exacte locatie van het nest aan
- Je moet ook hier een foto uploaden van de nestbewoner zelf omdat het nest pas met zekerheid kan geïdentificeerd worden met een foto van zijn bewoner
- Geef je gegevens als melder op
- Je waarneming wordt gevalideerd door een kenner en de procedure voor verdelging wordt automatisch opgestart.
Door het hoge aantal aanvragen kan het een drietal weken duren vooraleer een verdelger kan langskomen. Je kan zelf contact opnemen met een private bestrijder indien je dit nest wilt laten verwijderen op eigen kosten.
Vangen van koningen in het voorjaar
Zodra de koningin eind februari/begin maart haar winterschuilplaats verlaat, zoekt ze een plaats om een embryonest te maken. Er zijn nog geen werksters om te dienen en ze moet zelf voedsel verzamelen om de eerste lading werksters groot te brengen.
Door op voldoende locaties selectieve vallen te plaatsen met de juiste lokstof trachten we deze vroege koninginnen te lokken, te vangen en te elimineren nog voor een nest kan gevormd worden. Door de val in de diepvries te stoppen, elimineer je hen op een semi-natuurlijke manier.
Wil je meewerken aan het afvangen van koninginnen in het voorjaar? Stuur een mail naar de milieudienst.